Винарска изба РУПЕЛ

 с.Долно Спанчево, България

РУПЕЛСКОТО дефиле е живописен пролом на река Струма между склоновете на планината Беласица и Сенгелска планина, свързващ Марикостинско поле в България със Серско поле в Гърция. Точно там, срещу асиметричните полегати и стръмни долинни склонове на пролома, оформящи главен въздушен коридор за топлите беломорски течения, се намира винарска изба РУПЕЛ със собствени лозови насаждения.

Мястото е село Долно Спанчево, разположено на изток от град Петрич. С древното име „Спанча”, това селище все още носи духа на обитавалите го народи – траки, македонци, римляни, славяни, испански кръстоносци. Векове наред тук е имало грозде и вино, а по-късно районът се е оформил като естествен винен център в България, от който се е разпространявало виното към Горна Джумая, София, Гърция, Македония. Захранвани са пазарите в Драма, Берово, Пехчево, Солун, Серес, Демирхисар, и много други.

Вдъхновени от мястото, събрало в себе си традиции, факти, историческо минало, народи, империи, вдъхновени от тази бунтовна земя, на Спартак и Самуиловите войни, ние следваме една тенденция с духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена – да създаваме добри вина, с модерен стил и сетивно въздействие.

В този край рубиненият еликсир винаги е бил в изобилие, като и до днес се смята, че носи здраве и дълголетие. Ние помним дядовците си, ръцете ни познават силата на земята, вкусът на виното от онова време, огромните дъбови бъчви и линове, историите за създаването на виното. А характерът на виното не зависи само от природните дадености, но и от начина на живот на хората, екологията, и от развитието на цивилизацията. Важно е разбирането за равновесието в природата, за това че трябва да щадим  земята и да я подхранваме по подходящия начин, че трябва да сме отговорни и последователни в начинанието.

Адрес

с. Долно Спанчево п.к.2869

( +359) 887 612 578

rupelwinery@gmail.com

Работно време

Понеделник – Петък: 9:00 – 17:00
Събота – Неделя: 10:00 – 17:00

уебсайт

https://rupel-wine.com